Planterne har været længe undervejs før de bliver en del af vores jul
JULESTJERNER: Vi ser den kun i butikkerne i ugerne op til jul. Alligevel er den en af verdens mest solgte blomstrende stueplanter.

Hvert år sælges der mere end 100 millioner julestjerner i Europa, heraf alene 1,5 millioner i Danmark. Det er nok de færreste, der tænker på, hvor meget tid, pleje og logistikarbejde der skal til for at kunne nå at producere julestjerner nok til at opfylde den enorme efterspørgsel. I butikkerne begynder sæsonen i oktober, men i gartnerierne starter det hele allerede om foråret.

Moderplanter

Julestjerner stammer ikke fra frø, men produceres ud fra "stiklinger", der er unge grene med blade, som skæres af moderplanterne, der er særligt harmoniske, attraktive og blomstrende planter.

I dag finder dyrkning af moderplanter og skæring af stiklinger til det europæiske marked sted i solrige egne af Østafrika og Sydeuropa.

Fra omkring begyndelsen af maj bliver der taget ca. 30 stiklinger fra hver moderplante. For at sikre at moderplanterne kan blomstre igen, lader man to blade pr. skud blive siddende. Derefter pakkes de og sendes til særlige kimplanteanlæg i Europa, hvor stiklingerne plantes i en særlig jord fra maj til september for at slå rod. Det nøjagtige tidspunkt for plantningen afhænger både af den planlagte salgsdato og den ønskede størrelse eller plantevækst.

Vækstbetingelserne på kimplanteanlæggene minder meget om de betingelser, som julestjernerne vokser under i deres hjemland Mexico. Stiklingerne vandes og anbringes i skyggen i tre-fire uger i en behagelig temperatur. Når kimplanterne har slået rod, sendes de til gartnerierne i de forskellige lande, hvor de vokser videre og bliver til smukke planter i klare farver i de efterfølgende uger og måneder.

Julestjerne i blomst

I gartnerierne plantes kimplanterne i de potter, de til sin tid skal sælges i. Datoen for potning og pottestørrelsen afhænger af den endelige størrelse, som planten skal have.

Store planter, såsom buske og opstammede julestjerner, pottes i maj, "normale" julestjerner mellem juni og august og de såkaldte minijulestjerner fra og med september. En temperatur på mellem 16 og 20° C, ensartet forsyning af fugt og jævnlig gødning giver de unge julestjerner ideelle vækstbetingelser i de efterfølgende uger og måneder.

For at udvikle blomster og farvede højblade skal julestjerner opbevares i komplet mørke i mindst 12 timer om dagen i en periode på minimum 50 dage.

(Kilde: floradania.dk)