Ægteparret Haldbo vil gøre Fjellebroens købmand og gæstgiveri til en attraktiv oase for lokale såvel som for turister
FJELLEBROEN: Årtiers patina er der stadig på de små, grønmalede hylder. Side om side med kaffetilsætning, hårshampoo og rengøringsmidler af forlængst forsvundne mærker. Det er som at træde netop årtier, måske et halvt århundrede, tilbage i historien, når man åbner døren til den gamle købmandshandel i Fjellebroen. Men samtidig er det også et møde med den absolutte nutid, for håndværkerne er i fuld gang med boremaskiner, lyskabler og masser af nyt inventar. - Her var masser af inventar, da vi kom. Men ingen moderne faciliteter eller nye installationer, nikker Dorte Haldbo med et stort smil.Sammen med sin mand, Hans Henning Haldbo, er hun i fuld gang med at renovere og indrette det gamle sted, så det om knap to måneder kan åbne til glæde for såvel de lokale som turister.- Min mand har før sagt, at han engang ville overtage kroen på Lyø. Men efter at have set stedet her, blev det altså Fjellebroen, fortsætter Dorte Haldbo.Parret er oprindeligt fra Sydfyn og Dorte selv fra Faaborg, men i mange år har de boet i Fangel og arbejdet i Odense. Dorte som lærer på Hjallelse skole.Nu har hun imidlertid orlov, mens hendes mand foreløbig beholder sit job i storbyen. Deres drøm er at holde Fjellebroen åben i sommerhalvåret og kombinere både den lille butik og gæstgiveriet. Men i nye klæder.-Butikken bliver mere en lille specialhandel, hvor vi vil sælge forskellige kaffeblandinger, duftende ting som eksempelvis "potpourri" og mere turistbaserede varer, forklarer Dorte.Gæstgiveriet vil ikke satse på familiefester og middagsmenuer, men derimod mere på kaffe og kage og spændende sandwiches, der gerne skulle serveres i den store have, der har direkte forbindelse med vandet og den skønneste udsigt over øhavet.

Derfor er der ved at blive bygget en terrasse i baghaven og Dorte har også planer om en lille bæk, der skal sno sig fra huset gennem et lille vådområde ned til vandet.

-Det her er måske først og fremmest min mands drøm. Jeg kan godt indimellem lige standse op og tænke, hvad er det dog vi har begivet os ud i, indrømmer Dorte Haldbo.

- Men på den anden side, så er vi enige om, at drømmen skulle prøves af. Vi vil ikke risikere, at vi om tyve år sidder og kigger tilbage og siger; hvorfor gjorde vi nu ikke det! tilføjer hun.

Umiddelbart kan det dog godt synes som en ordentlig mundfuld, for ikke meget har været ændret, hverken ude eller inde siden den tidligere ejer overtog stedet for omkring tres år siden.

Det betyder dog også, at stedet stadig er rigt på gammelt originalt inventar, lige fra købmandshylder, disk og skuffer til gæstgiveriets interiør med billeder, møbler og mange små, originale detaljer.

Ting, der skal grundigt efterses. Noget skal ud, men en del skal bevares. Den gamle krostue skal føres i ny udgave tilbage til sin oprindelige skikkelse.

På førstesalen vil der blive indrettet en lejlighed, der skal lejes ud med tiden, men også kunne huse parret selv, hvis de efter travle dage ikke orker at tage hjem til Fangel.

Gæstgiveriets store sal, skal med tiden kunne bruges som udstillingslokale, gerne for lokale kunstnere, og den gamle ladebygning kan måske blive base for en julestue eller et sted, hvor der om sommeren kan sælges dekorationer, kunsthåndværk eller andet godt.

Jo, der er mange planer og ideer. Men først skal det store arbejde gøres, og Dorte håber, at håndværkerne bliver færdige til tiden.

- Det skal de nu nok, for de slider i det, smiler hun.

Med vilje har parret kontaktet de lokale håndværkere, for de vil gerne selv være en del af lokalområdet. Første store udfordring bliver den 5. juni, hvor de inviterer til stort grundlovsarrangement i haven.

-Så da skal vi være klar, fastslår Dorte Haldbo.

Fjellebroen har fået en ny attraktion i den stille idyl!