Faaborg: Når en fisker i Chile smider busseronnen, så er den der. Når DSB's billetkontrollører hænger termojakken, så er den der også, og når de danske jenser lægger trøjen efter dagens dont, så er den der igen.

Den gule cirkel med vikingeskibet, der i mange år har været Viking Rubber Companys logo og stadig er det.

- Vi har moderniseret logoet, så cirklen nu bare er prikken over i'et. Men helt gå væk fra det gamle tør vi ikke, fortæller Kurt M. Andersen, der er administrerende direktør for Faaborg-firmaet og ejer det sammen med sin far, Sv. Aa. Andersen.

Viking Rubber Company A/S

Virksomheden Viking Rubber Co. blev grundlagt i 1935 af brødrene Rasmussen ved Asnæs på Sjælland og flyttede senere til Roskilde. Det familie-ejede foretagende producerede i starten kraftigt regntøj til industrien og landbruget samt til erhvervsfiskere.

I begyndelsen af 60'erne besluttede ledelsen at flytte Viking til det fynske, og i 1976 trak brødrene Rasmussen sig ud og blev erstattet af de nuværene ejere, Sv. Aa. Andersen og sønnen Kurt M. Andersen.

I dag omfatter produktlinjen ud over regntøj og gummistøvler næsten alt inden for arbejdstøj. Tøjet bliver syet på systuer i Polen og Vietnam, hovedkvarteret er i Faaborg, hvor der er 14 ansatte.

Viking Rubber Company har for nylig åbnet et salgskontor i Chile, hvor især fiskeribranchen bliver klædt på af faaborgenserne. I Faaborg har virksomheden et show room, men der sælges ikke til private.

De fleste danskere kender nok bedst logoet fra gummi-støvler, waders og regntøj - for det var den slags, Viking Rubber Company gjorde mest i tidligere: Olietøj og gummibeklædning til landbrug, fiskeri og industri.

Siden familien Andersen overtog virksomheden i 1976 er sortimentet udbygget til at omfatte arbejdsbeklædning af enhver art.

Fodfæste i Vietnam

Sydvest og neoprenstøvler indgår stadig i programmet, men nu leverer Viking Rubber Company også uniformer, kedeldragter og refleksveste - sågar fragmentationsveste, altså skudsikre veste, har virksomheden solgt.

Det meste af produktionen foregår i udlandet, hvor lønningerne er lavere end her til lands. I Polen etablerede Viking Rubber Company sig i 1991 og beskæftiger i dag 100 ansatte i et partnerselskab, og siden har virksomheden fået skabt fodfæste i Vietnam.

Fortsættes næste side

- I vores joint venture- selskab med vietnamesiske Vitexco beskæftiger vi i dag 70 medarbejdere, og vi håber, at det tal bliver fordoblet inden årets udgang, lyder det fra Kurt Andersen.

Samtidig er selskabet ved at opføre en ny systue med plads til kvalitetskontrolfaciliteter. Alt i alt 1800 kvadratmeter bliver det til.

- Jeg var skeptisk i begyndelsen. Men vietnameserne er skrappe nok til at levere den vare, vi vil have. Og det foregår under ordentlige forhold derovre. Faktisk skal vi slet ikke være så meget efter dem, som vi skal efter vores polske arbejdere, forklarer Kurt Andersen og nævner, at en større del af Viking Rubber Companys syersker i Vietnam er mænd, mens det næsten udelukkende er kvinder, der syr i Polen.

Hjemme i Faaborg beskæftiger virksomheden 14 ansatte, og kun én af dem sidder ved symaskinen.

Fra Vietnam til Chile

- Vi retter lidt til her, og så har vi administrationen, udviklingsafdelingen og færdigvarelageret her. Vi sender en lille del af produktionen fra Vietnam direkte til vores nyoprettede salgskontor i Chile, resten havner her, forklarer Kurt Andersen, der afsætter det meste i Europa.

- Vi producerer mest efter ordre og sælger ikke tøj til detailkunder i Danmark. Men i Chile er der en enorm fiskeindustri, vi gerne vil sælge til. Derfor har er vi en dansker, der har boet i landet i 14 år, til at sælge vores produkter der. Vi har netop leveret 300 jakker til Maersk Lines ansatte i Chile, siger Kurt Andersen.

Selv er han glad for at slippe for den lange rejse til Syd-amerika, som han nu regner med kun at skulle gøre en gang om året.

- Jeg rejser til Vietnam nogle gange om året. Det er spændende, men jeg bliver også træt af det. Når jeg kommer hjem til Faaborg efter en uge eller 14 dage, er jeg bombet, indrømmer Kurt Andersen, som har udlængsel i blodet.

Rejselysten familie

I sin tidlige ungdom arbejdede Kurt Andersen et år i Tyskland, som han foretrak frem for det konservative England, hvor han først var taget hen. Og da han vendte hjem midt i 80'erne, rev hans forældre to år ud af kalenderen for at sejle og overlod den daglige drift af Viking Rubber Company til Kurt.

- Det var learning by doing, og jeg kunne gøre, som jeg ville. Måske kan jeg fortryde lidt, at jeg ikke selv tog familien med til Vietnam, da vi startede op derovre, men nu er vi nået så langt, at det er unødvendigt.

Viking Rubber Company er inde i en god gænge igen efter et skidt regnskabsår. I 2004-2005 blev resultatet et minus på omkring en million kroner, i 2005-2006 tegner resultatet til et plus i samme størrelse.

- Og det næste år kan ikke undgå at blive godt. Vi har allerede ordrer i hus på 10 procent mere end vi solgte for i hele det foregående regnskabsår, lyder det optimistisk fra Kurt Andersen, der måske ikke er den sidste generation Andersen i virksomheden:

- Min søn på 16 år skulle forleden lave noget til skolen, og mellem linjerne kunne man læse, at tanken om at arbejde her ikke var ham helt fremmed. Men det er hans valg, og det er klogt at se noget andet først, lyder det faderlige råd.